Een veranda brengt de tuin naar binnen

Ook al worden de dagen wat korter en de temperaturen wat lager, we blijven toch graag van onze tuin genieten. Het minimum aan daglicht waarmee we het in de winter moeten stellen, vangen we graag op in onze woonkamer. Een veranda is daarom een leuke, maar ook duurzame, investering. Tenminste als ze gemaakt is uit goede isolerende materialen.

De tijd dat een woonuitbreiding een louter glazen constructie of een veredelde serre was ligt gelukkig ver achter ons. Meer en meer mensen vragen naar een aanbouw die wel de voordelen biedt van een klassieke veranda, maar niet de nadelen, zoals te veel hitte in de zomer of koude in de winter. Op het vlak van energiebesparing kunnen grote glaspartijen soms voor problemen zorgen. Adequate zonwering is een must om de ventilatie geen overuren te laten draaien. En het speciale dubbele glas moet er in de winter voor zorgen dat de warmte niet ontsnapt. Grote glaspartijen vinden we in de particuliere woningbouw voornamelijk terug in veranda’s. Wat zijn de trends en waaraan moet een nieuwe veranda voldoen om niet alle inspanningen in energiebesparing teniet te doen?

 

TRENDS

Vanuit het basisconcept, een plat dak met een lichtkoepel, zijn de mogelijkheden quasi onbeperkt. De meest uiteenlopende stijlen zijn mogelijk, van klassiek tot modern, aansluitend bij de bestaande woning of net dat tikkeltje anders waardoor zowel de woning als de leefveranda een nieuwe dimensie krijgen.Bij leefveranda’s is er de trend om met geïsoleerde platte daken in combinatie met hoge ramen te bouwen al dan niet met horizontale en/of verticale tussenverdelingen. Onderaan kan de opvulling gebeuren met aluminium panelen. Dit laatste biedt het voordeel dat opspattend water het glas niet vuil maakt. Een meer recentere trend is om zeer grote glaspartijen te creëren zonder onderverdelingen. Vroeger betekende veel glas ook veel warmteverlies. Maar, is dit nog altijd zo?

 

GLAS

Isolerend

De tijd dat glas voor een zwak punt in de isolatie zorgde ligt gelukkig al enkele jaren achter ons. Superisolerend glas met een Kw van 1,1 is afdoende om te voldoen aan de normen inzake isolatie. Gecombineerd met thermisch onderbroken (of geïsoleerde) 3 kamer aluminium profielen levert dit glas een perfecte leefveranda. Hoe groter het glas en hoe kleiner het profiel, hoe beter de isolatie. Dit type van glas isoleert namelijk nog beter dan de raamprofielen.

Grote gelaagde glaspartijen

Als men grote glaspartijen gelaagd wenst uit te voeren conform de nieuwe glasnorm NBN S23-002, dan krijgen deze ruiten al een aardige dikte. Deze dienen nog gemonteerd te kunnen worden in de desbetreffende geïsoleerde aluminium profielen met de juiste glaslatten. Het nadeel van grote en gelaagde glasbladen is het gewicht van deze ruiten die toch nog steeds door mensen moeten worden gedragen en gemanipuleerd bij de plaatsing ervan. Maar vaak kan het niet anders. Bij zeer grote oppervlakten en voor publieke ruimten dienen deze ruiten zelfs aan beide zijden gelaagd te zijn… De tendens van driedubbele beglazingen breekt niet direct door omwille van de kostprijs en enkele technische problemen. Zo zijn deze ruiten door hun grote dikte moeilijk te monteren en zijn ook niet alle aluminium profielen geschikt voor deze diktes van ruiten.

Zonwerend

Indien men een veranda aanbouwt die zuid gericht is en aldus veel zonlicht opvangt, dan kies je het best een heldere beglazing gecombineerd met een buitenzonwering. Anders zou de veranda tijdens zomerdagen als een serre zijn waar het niet aangenaam vertoeven is. Bij bewolkt weer kan je de zonwering open laten laten om zo veel mogelijk daglicht binnen te laten in de veranda en op die manier zonder verwarming of airco een aangename temperatuur te bekomen. Bijkomend voordeel is dat je, in de winter, bij lage zonnestand, bij heldere beglazingen geniet van gratis opwarming van de veranda.

Is er daarentegen te veel zon dan kan men de doekzonwering aan de buitenzijde gedeeltelijk of volledig naar beneden laten.  Dit kan desgewenst automatisch gebeuren met lichtcellen.

Bij zonwerende doeken bestaat er de keuze uit verschillende materialen, kleuren en doorkijkgradaties om de ideale buitenzonwering te creëren.

Er bestaan ook zonwerende beglazingen. Maar hier stelt zich ten eerste het probleem dat ze steeds een deel van het daglicht tegenhouden. Daarnaast kan je de veranda dan niet meer afstemmen op de stand en de hevigheid van de zonneschijn. Buitenzonweringen met doek houden ook meer het zonlicht en de warmte tegen dan zonwerend glas.

Binnenzonwering daarentegen zijn eerder een decoratief element die enigszins het zonlicht filteren, ze zijn merkelijk goedkoper dan buitenzonweringen. Nadeel is dat ze de opwarming in de veranda niet kunnen vermijden.

Kunststof panelen

De eerste generatie kunststofplaten zijn niet echt bestand tegen hagelinslag. Barsten en gaten komen maar al te vaak voor. Om nog maar te zwijgen over het irriterende lawaai bij hevige regenval. De meeste kunststofplaten vertonen na verloop van tijd ook heel wat condensatie wat onvermijdelijk tot mosvorming leidt. Bovendien is het isolatievermogen van deze platen niet erg interessant, zodat het in de winter bar koud is in de veranda en in de zomer vaak ondraaglijk warm. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook thermotoppanelen op de markt. Hiermee kan je kunststof panelen gebruiken en horen toch al deze problemen en nadelen definitief tot het verleden. Ze bieden een betere bescherming bij storm en sneeuwval. De isolatiewaarde is zeer goed en ook qua brandweerstand scoren ze een pak hoger.

 

PROFIELEN

Voor de raamprofielen is aluminium het meest aangewezen, gezien zijn stevigheid. Aluminium leefveranda’s zijn quasi onderhoudsvrij en zeer elegant door de slanke profielen in tegenstelling tot houten veranda’s. Door de zeer goede thermische eigenschappen van de aluminium profielen gecombineerd met superisolerende beglazingen kan naar ieders budget een veranda aangebouwd worden aan de woning.  PVC kan ook worden gebruikt, maar moet worden versterkt om een stevige raam te krijgen. Hout is stevig, maar niet erg onderhoudsvriendelijk. Daarbij komt dat het kan leven en dat de raam naargelang de weersomstandigheden kan klemmen.

 

INPLAATSING

Locatie

De inplaatsing zal voor een groot stuk bepalen wat de impact van de veranda is op de volledige woning. Is het een uitbreiding van de keuken of de woonkamer, wordt het een hobbyruimte of een echte knusse leefruimte? De veranda kan aangebouwd worden met behoud van de bestaande ramen en deuren of je kan deze wegwerken om een betere integratie met de woning te verkrijgen. Meestal wordt een veranda gebouwd als uitbreiding van een bestaande ruimte, zoals bijvoorbeeld aan een keuken of woonkamer. Door de open delen wordt op die manier de bewoonbare leefruimte vergroot.

 

Criteria

Omdat deze toegang naar de veranda doorgaans volledig of grotendeels open is, zorgt deze bijbouw natuurlijk voor een extra vraag naar energie (koelen in de zomer, verwarmen in de winter). Verder moeten er ook elektrische leidingen worden voorzien, zodat er stopcontacten en verlichting in de veranda kunnen worden aangesloten. Wanneer op een bepaalde hoogte een elektrische voeding wordt voorzien kunnen deze leidingen perfect in de dakstructuur worden weggewerkt.

 

AANBOUW EN IMPACT

Impact op bestaande installatie

Een extra ruimte vraagt natuurlijk ook extra verwarming in de winter en koeling in de zomer. Indien de bestaande installatie zwaar genoeg is kunnen er zonder problemen extra radiatoren aan worden gekoppeld die instaan voor de verwarming in de veranda.

Onafhankelijke installatie

Hoewel aansluiten op de bestaande installatie doorgaans geen problemen oplevert, wordt meestal toch geopteerd voor een onafhankelijke warmtepomp met het lucht/lucht-principe. Deze is compact, makkelijk te installeren en bovendien zeer zuinig in verbruik. Daarnaast gaan deze toestellen de lucht filteren, ontvochten en in de zomer koelen.

Andere oplossingen

Je kan in de veranda ook opteren voor vloerverwarming, aangesloten op het bestaande circuit of op een aparte installatie. Maar, er zijn ook andere oplossingen die niet alleen voor warmte zorgen, maar ook de nodige sfeer met zich meebrengen zoals bijvoorbeeld een houtkachel of een open haard.