Een dressing inrichten, enkele tips en tricks!

Een dressing of inloopkast is niet meer weg te denken uit de hedendaagse interieurs. Waar het vroeger nog een fenomeen was bij de rijkelui in Amerika, is het vandaag volledig ingeburgerd in heel wat dagelijkse levens. De reden daarvoor is uiteraard niet ver te zoeken: tegenwoordig bestaan al heel wat betaalbare dressingmodules, die je zelf kan samenstellen of op maat kan laten maken. Maar hoe begin je daar nu precies aan, zo’n dressing inrichten? We proberen je hier even op weg te helpen.

Wil je graag meer info over dressings? Met één muisklik contacteer je in één keer meerdere aannemers voor jouw dressing. Volledig gratis en vrijblijvend!

1. Bepaal de locatie van je dressing

De locatie van je dressing wordt vaak onderschat, maar is wel degelijk een belangrijke beslissing. Je kan je inloopkast uiteraard in een volledige andere ruimte plaatsen dan je slaap- en badkamer, maar het zal je heel wat heen-en-weer geloop besparen als je die dicht bij elkaar kunt integreren in je interieur. Meer zelfs: als je in één vloeiende beweging tussen je slaapkamer, badkamer en inloopkast kunt circuleren, bespaar je heel wat tijd tijdens je ochtendritueel. Heb je een wasplaats op diezelfde verdieping? Ook dat is mooi meegenomen als je wasruimte zich dichtbij je inloopkast bevindt.

2. Denk goed na over het type kasten

Het grote doel van een inloopkast is dat het functioneel en gemakkelijk te gebruiken is. Daarnaast oogt het vaak ook heel mooi. Maar wat oogt er nu precies mooier? Een volledige inloopkast met open kasten? Of hou je het toch best bij gesloten deuren? Het is een keuze die je zelf moet maken, met in het achterhoofd ook het functionele. Open kasten zijn mooi en het geeft je in één blik een goede kijk op je huidige collectie kledij, maar het zorgt er ook voor dat je kledij altijd piekfijn in orde hoort te liggen. Een open kast kan al snel een rommelige indruk geven.

Daarnaast let je best ook even op het invallend licht. Valt er heel veel direct licht binnen in de kamer? Dan bestaat de kans dat je kledij gaat verkleuren, vooral als het de ganse dag wordt bloot gesteld aan direct zonlicht. Gesloten kasten vermijden deze problemen: je krijgt nooit een rommelige indruk, en het invallend licht vormt geen bedreiging. Maar is een inloopkast met gesloten kasten wel even leuk? Een tussenoplossing met een gordijn bestaat ook.

3. Hou rekening met de afmetingen

Zeker als je zelf je inloopkast gaat samenstellen is het belangrijk dat je de afmetingen van de ruimte goed kent. Op basis daarvan kun je zelf gaan samenstellen waaruit je dressing precies moet bestaan, welke afmetingen haalbaar zijn en hoe je die precies wil plaatsen. Denk ook aan de loopruimte tussen de verschillende kasten. Over het algemeen schrijft men voor dat die minstens 100cm moet bedragen. Als je van plan bent om kledij aan te trekken of te passen in dezelfde ruimte, neem je best 120-150cm. Nog een andere belangrijke tip: als je kasten met deuren gekozen hebt, denk er ook even over na of het draai- of schuifdeuren waren. Draaideuren nemen namelijk extra plaats in in de tussenruimte uiteraard. Heb je de droomdressing van Yentl Keuppens trouwens al gezien?

4. Inrichten dressing? Maak het jezelf gemakkelijk

Kies voor gemakkelijke opties, ook op langere termijn. Werk bijvoorbeeld met legplanken die je zelf kan herschikken qua plaats, net als schuiven bijvoorbeeld. Wil je voor de zomer bijvoorbeeld een andere schikking dan in de winter, met die lange winterjassen, dan kan je dat perfect zelf doen. Denk er nu over na, en profiteer er later van.

5. Denk aan de inhoud

Belangrijk: bedenk op voorhand al wat er allemaal in hoort te komen. Vrouwen hebben vaak iets langere hangrekken nodig voor hun jurken of kleedjes, terwijl mannen vaker hangroedels kunnen gebruiken voor hemden en/of broeken. De inhoud verschilt van man tot vrouw, maar eigenlijk ook van individu tot individu. Denk dus zeker op voorhand even na over wat er allemaal in jouw dressing moet komen.

Om je dressing volledig af te maken, kun je natuurlijk nog heel wat leuke, of misschien zelfs gekke dingen proberen. Denk bijvoorbeeld aan een make-uptafel in je dressing, of gewoon een hele grote spiegel aan de muur. Allemaal leuke dingen voor wie graag zijn outfit even aanschouwt vooraleer te vertrekken. Uiteraard kun je ook met gewone kasten aan de slag. Dat is net het leuke: je kunt zelf je eigen ruimtes en kasten gaan creëren naar jouw behoeftes. Heerlijk toch?